Tip: ken je deze positieve effecten van yoga al?

Tip: ken je deze positieve effecten van yoga al?

Ontspanning is 1 van de 3 pijlers van Haagse Gezonde Zaken. Yoga kan een belangrijke rol spelen in ontspannen werken en opgeladen leven. Wil je weten welke positieve effecten yoga, naast ontspanning, nog meer heeft?

Het woord yoga is afgeleid van het Sanskrietwoord Yug, wat staat voor ‘verbinding’. Je kunt dan vooral denken aan de verbinding tussen lichaam en geest. Yoga is een eeuwenoude methode om eenheid te scheppen. Het is geschikt voor alle mensen, ongeacht leeftijd, geslacht of conditie. Iedereen, jong en oud, kan yoga beoefenen!

Een paar van de positieve effecten van yoga zijn:

Ontspanning
Yoga kan je ontspanning brengen terwijl je toch actief bezig bent. Door de bewegingen maak je endorfine aan. Dit is wat men ook wel het “geluk hormoon” noemt. Hierdoor daalt het cortisol, ofwel het stresshormoon. Dit maakt dat je je prettig en ontspannen gaat voelen. Tijdens de les krijg je bovendien ook genoeg rustposes, deze helpen ook bij het verminderen van stress.

Verbeterde ademhaling
Als je aan yoga doet, wordt je bewust gemaakt van verschillende sensaties in je lichaam. Een van de belangrijkste is de ademhaling. Veel mensen “zitten in hun hoofd” en daar is min of meer de ademhaling met het bovenlichaam gekoppeld. Als je diep ademhaalt dan komt je borstkas naar voren. Als je via je buik adem haalt, levert dit je behalve meer zuurstof ook meer “contact” op met je lichaam. Je voelt hierdoor beter of je gespannen bent. Ook kun je met deze “buikademhaling” je reactie op stress verbeteren, doordat het je hartslag verlaagt.
Als je meer wilt weten over de effecten van een goede ademhaling, neem dan eens een kijkje op http://www.kiwinederland.nl/ademhalingsoefeningen/-ademhaling.html

Rust
We zijn altijd onderweg naar dat mooie doel en vergeten vaak te genieten van de weg er naar toe. Yoga helpt je om meer in het “nu” te leven. Hoe vaker je met yoga bezig bent, des te bewuster je wordt van jezelf en de wereld om je heen. Dit zal resulteren in een verbeterde concentratie, meer kalmte en rust van binnen.

Dus: begin met yoga en je zult al snel deze positieve effecten merken!

Haagse Gezonde Zaken kan jouw organisatie of team laten kennismaken met yoga. Bijvoorbeeld door een éénmalige yogaworkshop of door middel van een wekelijkse training op het werk.

Wil je meer weten? Neem contact op met Sacha Zijlmans: 06-28 20 24 29 of sacha@haagsegezondezaken.nl

 

Deze tip is geschreven in samenwerking met Kirsten Kurvers (Karuna yoga).

 

 

 

 

Recent Posts

Leave a Comment