Balans op de werkvloer

Balans op de werkvloer

Voeding, ontspanning en beweging als uitgangspunt van vitaliteit en meer energie binnen organisaties? Bij Haagse Gezonde Zaken vinden we dit essentieel! Het zijn dan ook de pijlers van onze organisatie en de activiteiten die wij aanbieden. Als deze 3 onderdelen in balans zijn, maken mensen en organisaties vitale sprongen voorwaarts!

Ook in de oosterse wereld gaat men ervan uit dat vitaliteit voortkomt uit balans: Yin en Yang. Bijvoorbeeld:  als het om werk gaat, laten we ons vaak leiden door onze ratio, doelgerichtheid en denkkracht (Yang). Logisch, want hiermee kunnen we zaken voor elkaar krijgen en beslissingen nemen. Om in balans te blijven en niet overbelast te raken, zul je ook tijd moeten besteden aan opbouw en onderhoud (Yin). Over het krijgen van meer energie door het zorgen voor deze balans gaat de blog van deze maand.

Energie… de basis van alles
In de oosterse wereld wordt gezegd dat alles bestaat uit energie (ook wel Chi, Ki of Prana genoemd). Je kunt energie zien als de bouwsteen van lichaam en geest en je vitaliteit is afhankelijk van een goede energiedoorstroming. Verstoringen of blokkades kunnen leiden tot gezondheidsklachten, zowel fysiek als mentaal-emotioneel. Wanneer energie goed kan doorstromen, ben je gezond, productief en voel je je kalm, comfortabel en in balans.

Het draait om balansyinyang
Het bekende Yin-Yang symbool representeert dit streven naar balans. Het symbool leert ons dat balans voortkomt uit twee tegengestelde delen; Yin en Yang energie. Ofwel, activiteit versus opbouw. De tegenstellingen zorgen ook voor beweging en verandering. Anders gezegd: je kunt slechts in balans blijven door mee te bewegen, te veranderen en door continu een balans te vinden tussen activiteit en opbouw.

Balans vinden op de werkvloer
Als het om werk gaat, geldt dat we ons vaak (onbewust) laten leiden door de Yang-pool. Die staat voor activiteit, voor doen, voor heldere denkkracht, doelgerichtheid en beslissingen nemen. De Yang-energie is stuwend en naar buiten gericht en nodig om dingen te kunnen vormgeven of realiseren. Super belangrijk dus, maar…. willen we balans bewaren dan dienen we ook regelmatig de Yin-energie ruimte te geven! Want overbelasting, burn-out en overmatig denken liggen op de loer als we te lang en te veel in de Yang-energie zitten.

Meer ruimte voor Yin
Waar Yang-energie een stuwende kracht is, is de Yin-energie een opbouwende en verbindende kracht. Yin-energie is cruciaal voor “onderhoud” en herstel van het lichaam en de algehele energie. Je kan Yin zien als een verzorgende, voedende, dragende functie. Binnen de oosterse geneeswijzen wordt deze energie zelfs als meest belangrijk gezien.

Duurzaam investeren in mensen
In de hectiek van het zakelijk leven is het vaak precies andersom: we geven Yang voorrang boven Yin. Voor een kortere tijd is het helemaal niet erg en vaak zelfs wenselijk om de Yang-energie te laten prevaleren. We kunnen daarmee immers veel bereiken en het kan ook veel energie geven om zichtbaar resultaat te boeken. Maar doen we dit te vaak of te lang achter elkaar dan raakt het evenwicht verstoord. Op korte termijn hoeven we daar niet altijd direct iets van te merken, maar op de lange termijn gaat dit zeker ten koste van vitaliteit, flexibiliteit en gezondheid.

De rol van HR
Vanuit HR-oogpunt is het dan ook belangrijk om dit lange-termijn perspectief voor ogen te houden en uit te dragen. Door een gezond evenwicht te bieden (uiteraard zonder de Yang-energie (daadkracht, activiteit) te ondermijnen) wordt duurzaam geinvesteerd in het menselijk kapitaal. Balans tussen Yin en Yang komt zowel de werknemer, het bedrijf als uiteindelijk de maatschappij ten goede.

Het hoe: enkele praktische suggesties
Willen we daadwerkelijk Yin een grotere plaats toekennen in het zakelijk leven, dan is het belangrijk om er bewust tijd en ruimte voor te maken. Dit kan gelukkig zowel in het klein als in het groot; met veel tijd of investeringen of juist met weinig. Rust, stilstaan, voelen en ervaren, ontspannen, mogen “ freewheelen” zijn dingen die de Yin-energie voeden. Ook alles wat je doet om uit het hoofd te komen, meer te aarden, is steunend voor Yin.

Hoe kun je dit op de werkvloer aanreiken of stimuleren:

Tijdens het werk

 • Op tijd een (korte) pauze nemen; even “stoppen” (dit kan zelfs ook maar 1 minuut zijn)
 • Regelmatig het lichaam uitrekken of de ruggengraat afrollen (dit stimuleert de energiedoorstroming)
 • Bewegingen met de armen stimuleren hart- en longen en geven energie en wakkerheid
 • Kort moment aandacht voor de ademhaling
 • Aandachtig lopen: voelen hoe de voeten de grond raken, bewust zijn van iedere beweging
 • Dit kan bijvoorbeeld ook als je naar het kopieerapparaat loopt !
 • In een langere (lunch)pauze naar buiten gaan
 • Tijd nemen om te lunchen en daarbij ook echt met aandacht te eten
 • Mogelijkheid hebben om je even te kunnen afzonderen (een rustruimte inrichten)

Buiten het werk

 • Yoga: voor ontspanning en bevordering van energie en balans
 • Mindfulness: praktisch en ervaringsgericht leren balans te vinden en bewuste keuzes te maken
 • Sport en lichaamsbeweging
 • Creativiteit in al zijn vormen (als tegenhanger voor doelgerichtheid)
 • De stilte opzoeken
 • In de natuur zijn
 • Tijd om te “ lummelen”
 • “Prikkelvrije” momenten (geen TV, telefoon, social media etc)

En hoe nu verder binnen jouw organisatie?
Wil je binnen jouw organisatie de energie en balans van medewerkers stimuleren? Haagse Gezonde Zaken kan verschillende workshops en cursussen op maat organiseren. Bijvoorbeeld als onderdeel van een uitgebreid vitaliteitsprogramma, maar ook als losse activiteit, bijvoorbeeld tijdens een teamdag.

Voorbeelden van de mogelijkheden:

 • Workshops yoga, mindfulness of Tai Chi (duur: in overleg, op maat)
 • Yoga cursus “Laat je energie vrij stromen” (6 lessen, duur 45-90 minuten, op maat)
 • Mindfulness cursus (8 lessen)

Deze activiteiten kunnen op locatie worden gegeven, bijvoorbeeld aan het begin of einde van de werkdag of tijdens de lunchpauze.
Voor meer informatie kun je telefonisch contact opnemen met Sacha Zijlmans via: 06-28 20 24 29, of via mail: sacha@haagsegezondezaken.nl

 

Mieke Overgaag-RoelandsDeze blog is geschreven in samenwerking met Mieke Overgaag-Roelands.
Mieke is mindfulness- en compassietrainer en yoga- en meditatiedocent. Na haar studie Technische Bedrijfskunde werkte zij geruime tijd bij KLM, om daarna een andere wending te geven aan haar leven en loopbaan. Haar uitgangspunt is dat alles in het leven een betekenis heeft, ook de moeilijke of pijnlijke dingen. Haar begeleiding richt zich dan ook op helder inzicht, dieper voelen, bewuste keuzes maken en zelfzorg.

 

Recent Posts