Aandachtspunten sedentair gedrag & beweging op de werkvloer

Aandachtspunten sedentair gedrag & beweging op de werkvloer

Beweging is een belangrijk middel om je energie te verhogen. Energieke medewerkers zijn productiever, creatiever en bovendien weerbaarder voor stress en overbelasting. Maar bewegen is niet voor iedereen vanzelfsprekend en er zijn bovendien nieuwe inzichten op dit gebied.

Welke aandachtspunten gelden er op de werkvloer?

1. Nederlanders zijn meer gaan sporten, goed dus. Wel blijkt dat 25% nog steeds nooit sport! (Rapportage Sport 2014 van het SCP)

Medewerkers in beweging houden en krijgen is nog steeds van belang, bijvoorkeur onder begeleiding en in groepsverband. Dit bevordert de teamgeest en “verstandig sporten”, wat op de lange termijn de meeste gezondheidswinst oplevert. Denk aan lunchwandelen onder begeleiding. Waarom met begeleiding? Omdat je dan net even iets steviger doorloopt en tussendoor ook andere oefeningen doet zoals ademhalingsoefeningen. De bedoeling is om niet over werk te praten tijdens een lunchwandeling en echt even los te komen van je werk.

2. Ook als je geregeld sport, is lang zitten (bijvoorbeeld tijdens een werkdag) een nieuw arbeidsrisico
Gemiddeld brengt een Nederlandse werknemer op een werkdag 7 uur zittend door. En dit is slecht voor de gezondheid, óók als je regelmatig sport. Medewerkers met een zittend beroep zouden daarom naast regelmatig sporten ook aandacht moeten besteden aan beweging tijdens een werkdag. Het advies is om ieder uur een aantal “beweegmomenten” in te lassen: staand overleggen met een collega, naar de printer of het koffie-apparaat lopen, staand of lopend een telefoongesprek voeren.

Kantoormeubilair kan ook een rol spelen bij het verminderen van sedentair gedrag. Zie voor de mogelijkheden bijvoorbeeld  kantoorfitness.

Lees verder…
Rapportage Sport 2014
Over de gezondheidsrisico’s van sedentair gedrag op de website van TNO
Beweegmomenten tijdens de werkdag

 

DVF-HGZ-portret Richard-8802Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Richard de Ruijter (Bootcamp team).
Richard is Bootcamp Team trainer en partner van Haagse Gezonde Zaken. Hij motiveert en inspireert deelnemers om met plezier te sporten, met als doel het zelfvertrouwen van de deelnemer te vergroten. Hij geeft hiervoor energieke buitentrainingen waarbij persoonlijke aandacht centraal staat.

 

 

Recent Posts

Leave a Comment